Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене


 Превод
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 23.05.2019 
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... алергия и астма
Автор:
Божков, Божко

Въведение

Според статистиките около 10 на сто от хората, търсещи медицинска помощ, проявяват симптоми на алергия или непоносимост спрямо храни или различни фактори на околната среда, които в повечето случаи са безвредни за здравите хора. Прогнозите са през следващите години процентът на алергичните болести да нараства поради непрекъснато увеличаващото се разнообразие от вещества, към които човешкият организъм е чувствителен.
Алергията е типичен пример за “болест на цивилизацията”. В стремежа за по-комфортен живот човечеството произвежда все повече вещества, които вредят на организма, но улесняват ежедневието. А и през последните петдесет години хранителните навици са се променили до неузнаваемост. Предишните поколения са употребявали храни, произвеждани в естествената им среда.
Днес за по-голямо удобство приемаме полуфабрикати, както и разнообразни “вносни” храни и генномодифицирани храни, към чието усвояване организмът тепърва трябва да се приучва.
Съвременният начин на живот подлага мнозина на стресови ситуации. Много хора в добро здравословно състояние могат да контролират алергиите или непоносимостите си, но не и в състояние на стрес.
Алергията засяга хората по различен начин – от относително честите симптоми на сенна хрема, която се появява след разходка в парка през слънчево време (пример за сериозна алергия), до голям брой по-слаби симптоми, при които е трудно да се проследи причината и често се определят като непоносимост. Страдащите от множествена (поли)алергияили непоносимост често се чувстват изтощени и немощни, което им налага ограничения в начина на живот. Последствията са емоционални, психически и физически. Много алергични хора стават раздразнителни или потиснати.
Днес се произвеждат ефективни лекарства срещу алергии, но действието им е насочено предимно върху симптомите, без да засяга предизвикващите ги причини. Ако лечението спре, алергията може да се върне, понякога с още по-силно изразена симптоматика.
Най-добрият начин за лечение на алергичните болести е отстраняването на причинителите на алергията (т. нар. алергени). При алергичните болести може би в по-голяма степен, отколкото при другите болести, болният има шанс да идентифицира отключващите фактори на болката, да ограничи влиянието им и сам да подобри здравето си. Целта на настоящата книга е да предостави необходимата информация и начините за лечение вкъщи, както и да ориентира към кого да се обърнете, ако се нуждаете от професионална помощ.
Това ръководство е предназначено за страдащите от алергични болести и в него те ще намерат ценна информация за болестта си и начините за нейното лекуване. Разбира се от само себе си, че с това не насърчаваме самолечението на пациентите, което е работа на лекарите и специално на алерголозите и астмолозите, а само искаме да допринесем за повишаване на тяхната осведоменост.
Ръководството е съставено въз основа на подобни книги, издавани в чужбина и у нас както за специалистите алерголози, така и за самите пациенти, страдащи от алергични болести.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания