Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим с... ревматизъм и артрит
Глава 18. Други болести на двигателната система
Цервикална спондилоза
Дискова херния
Лаймска болест
Фибромиалгия
Синдром на ротаторния маншон
Синдром на карпалния канал
Бурзит
Теносиновит (Тендовагинит)
Калцифициращ тендинит и бурзит
Синдром на мускулна свръхупотреба при музиканти
Болест на Пейджет (Остеитис деформанс)
Синдром на Сьогрен
Синдром на Бехчет
Остеопороза
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим с... ревматизъм и артрит
Автор:
Янгсън, Робърт

Цервикална спондилоза

Цервикалната спондилоза е заболяване на шийния отдел на гръбначния стълб, протичащо с характерни дегенеративни изменения на дисковете между прешлените, поради което междупрешленните пространства се стесняват. Образуват се също костни израстъци от ставните ръбове на прешлените, наречени остеофити, или с по-популярното наименование шипове. Както беше споменато, гръбначният мозък, който е продължение на главния, преминава през отворите на прешлените по протежение на целия гръбначен стълб – през гръбначномозъчния канал. Новосъздадените патологични костни образувания – остеофитите, в много случаи причиняват големи поражения. Те могат да стеснят канала на гръбначния мозък и отворите, през които излизат нервите за мускулите на крайниците и коремната стена. Остеофитите притискат гръбначния мозък и коренчетата на периферните нерви и смущават провеждането на импулсите нагоре към мозъка и надолу от него, което засяга мускулната функция и сетивността. Появяват се силна болка в тила, слабост и атрофия на мускулите на ръцете. Болките и ограничените движения на шията понякога се придружават от главоболие в тилната част на главата.
На рентгенови снимки остеофитите се виждат много добре, както и стеснението на гръбначния канал. Ако гръбначно-мозъчният канал е по рождение тесен, тогава гръбначният мозък или коренчетата на нервите могат да бъдат притиснати от сравнително малки остеофити или хипертрофирани лигаменти. От друга страна, широкият канал позволява добра приспособимост към спондилозните изменения, без да води до неврологични симптоми от компресия.
Лечението е симптоматично с противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти. При много силни болки се прилага обездвижваща яка за ограничаване на движенията в шията. При тежки случаи и възникнали усложнения е възможно да се предприеме хирургическа интервенция за отстраняване на притискащите гръбначния мозък остеофити.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания