Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим с... ревматизъм и артрит
Глава 10. Лечение на ревматоидния артрит с кортикостероиди
Необходимост от кортикостероидите
Дълготрайна терапия с кортикостероид
Странични ефекти на кортикостероидите
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим с... ревматизъм и артрит
Автор:
Янгсън, Робърт

Необходимост от кортикостероидите

Лечебната терапия най-напред трябва да действа в посока на овладяване на възпалителния процес, на успокояване на болката и намаляване на възможните увреждания. Това става предимно чрез нестероидните противовъзпалителни средства. Лекарите разполагат с различни видове НСПВС и могат да приложат различни алтернативни комбинации, ако първият избор не се окаже твърде успешен. НСПВС могат в някои случаи да се окажат недостатъчно мощни за намаляване на възпалението или да предизвикат странични ефекти, които да създадат допълнителни проблеми за пациента и за лекаря. В този момент кортикостероидите идват на помощ в борбата срещу възпалението.
Както при артрозата, и при ревматоидния артрит кортизон може да бъде инжектиран директно в болната става, но само когато са сериозно увредени една или не повече от две стави. Когато болестта е в тежка форма и са засегнати повече стави, кортизонът може да се приема през устата. Поради сериозните странични ефекти на кортикостероидите приложението им за лечение на видовете артрити трябва да става много внимателно и в зависимост от положителния им ефект върху организма. Най-добре е лично лекарят да състави план за лечение, който да се основава на получаването на добър резултат при съвсем минимални странични ефекти. Пациентите трябва да приемат медикамента точно по лекарските указания, като имат предвид, че е много по-силно лекарство от НСПВС.
Кортикостероидите могат добре да се адаптират към различните нужди на пациентите с ревматоиден артрит и други възпалителни болести. Могат да се прилагат за краткосрочно или дългосрочно лечение; в малки дози или в големи дози; приети през уста или чрез инжекции. Пациентите с ревматоиден артрит се нуждаят от бързо успокоение на симптомите, тъй като всяко ново изостряне на болестните симптоми е свързано с поява на силни болки и ставно увреждане. Най-добре е лекарят да постави пациента на кратък курс лечение с първоначални по-високи и постепенно намаляващи дози кортикостероиди. Този вид лечение намалява остротата на болестните явления само за няколко дни. Препоръчва се също за спиране на възпалението и подобряване на общото състояние на болния, докато се стартира основната лечебна терапия.
При краткосрочния курс на лечение пациентът започва да приема умерени дози кортикостероиди, предписани от лекаря, и всеки следващ ден намалява количеството. Подходът елиминира възможността от появата на странични ефекти. Лечението продължава от една до две седмици. Поради значителното количество кортикостероиди, употребявани при краткия лечебен курс, той не трябва да се прилага често.
Интрамускулно инжектиране на кортикостероид също може да се използва при краткосрочния подход за лечение на ревматоидния артрит. Когато другите методи не помагат, тогава може да се опита с интраартикуларно (директно) инжектиране в една или две болни стави. Този метод може рязко да намали възпалението, например в коляното или лакътя. Успокоението на болките може да трае с месеци, което довежда до продължително прекъсване на възпалителния цикъл. Болни от артроза с придружаващо възпаление могат също да се възползват от метода на вътреставно инжектиране на кортикостероид. Приемането на таблетки кортикостероид през устата не е подходящо при артроза. Инжекциите могат да помогнат и при хроничен тендинит или бурзит. Макар че инжекционното приложение на кортикостероид не причинява сериозни странични ефекти, с употребата му не бива да се прекалява. Истина е, че повече инжекции кортикостероид на едно и също място могат да причинят увреждане на тъкани.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания