Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Предговор
Глава 1. Кратки анатомо-физиологични данни
Глава 2. Изследване на простатната жлеза
Глава 3. Вродени аномалии на простатната жлеза
Глава 4. Възпалителни заболявания на простатната жлеза
Глава 5. Други заболявания на простатната жлеза
Глава 6. Рак на простатната жлеза
Глава 7. Сарком на простатната жлеза
Глава 8. Камъни в простатната жлеза
Глава 9. Травми на простатната жлеза
Речник
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Автор:
Патрашков, Тодор

Глава 7. Сарком на простатната жлеза

Саркомът на простатната жлеза е злокачествено новообразувание, което се среща много рядко във всички възрасти, но най-често в млада възраст (между 10 и 30 години – 50 %).
Причините за появата и развитието на саркома на простатата не са известни. По-голямата му честота в детската възраст дава основание да се приеме, че той има ембрионален произход.
Саркомът на простатната жлеза се разполага най-често в единия лоб и има много бърз растеж. Той прораства през стената на пикочния мехур, през пикочния канал, пикочопроводите и правото черво. Дава разсейки в костите, белия дроб, черния дроб, щитовидната жлеза и по-рядко в надбъбречните жлези.
Клинически саркомът на простатната жлеза се проявява със същите симптоми, както ракът на простатната жлеза. В началото на заболяването, когато туморът е малък и разположен само в простатата, болните нямат оплаквания. Те получават смущения, когато туморът увеличи своите размери и притисне съседните органи. В зависимост от посоката на разрастването са и оплакванията на болните. При притискане на шийката на пикочния мехур и задната част на пикочния канал болните се оплакват от често уриниране и изтъняване на струята. При притискане на правото черво се появяват болки при дефекация, постоянни напъни и увеличаване на хемороидалните възли. При някои от болните първи симптом може да бъде пълната задръжка на урината. При тези случаи най-често след катетеризацията за известен период се получава подобрение на уринирането, но след това пак настъпва пълна задръжка на урината, което налага да се постави постоянен катетър. В по-късната еволюция на заболяването, когато туморът стане голям и притисне съдовете и нервите в малкия таз, се получават и неврологични симптоми и подуване на долните крайници. Когато туморът премине в стената на пикочния мехур, болните могат да имат и кръв в урината.
При ректално туширане на мястото на простатата се опипва туморно образувание с неправилна форма, с различна големина,което на места е меко (симулира картината на абсцес), неподвижно и болезнено. Когато туморът е в напреднал стадий, обективната находка се характеризира с опипване на една безформена туморна формация, най-често неравна, с неясни граници, сраснала с околната тъкан и с хрущялоподобна консистенция.
Допълнителните лабораторни и рентгенови изследвания, цистоскопията и биопсията спомагат да се постави правилна диагноза.
На венозната урография единият или двата бъбрека най-често закъсняват с отделянето на контрастната материя. Легенчето и пикочопроводите са разширени и атонични. Цистографията (рентгеновата снимка на пикочния мехур) се характеризира с неправилна форма на пикочния мехур и асиметрично разположение.
Ехографията, КАТ и биопсията допълват информацията за характера на болестния процес и за неговата степен на развитие.
Лечението на саркома на простатната жлеза е само оперативно, но за съжаление радикална операция почти никога не може да се направи. При по-млади хора се препоръчват рентгеново облъчване и електрорезекция, които временно подобряват общото състояние.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания