Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Митрофан и Дормидолски
Глава I
Глава II
Глава III
Глава IV
Глава V
Глава VI
Глава VII
Глава VIII
Глава IX
Глава X
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Повести
Митрофан и Дормидолски
Автор:
Вазов, Иван

Повестта е отпечатана за пръв път в пловдивското списание „Наука” – г. I (1881), кн. V (август), стр. 339–351, кн. VI (септември), стр. 431–446, кн. VII (октомври), стр. 519–539, кн. VIII (ноември), стр. 628–635 – под заглавието „Митрофан”. Издадена е като отделна книжка под същото заглавие през 1882 г. от Д. В. Манчов в Пловдив.
Повестта „Митрофан и Дормидолски” е отпечатана в първата годишнина на сп. „Наука”, както и спомените „Неотдавна”, и е вторият опит на Вазов в областта на белетристиката. В повестта липсва конкретен биографичен момент, но тя се основава на личен опит – работата в Берковския съд.
Първоначално у Вазов съществува колебание относно жанровия характер на творбата – при първата u публикация тя е назована „нувела”, а при второто издание обаче е определена като „повест”.
През годините в различните издания на повестта нейни рецензенти са били Захари Стоянов и д-р Кръстев. Интересното е, че и двамата казват сравнително едно и също за нея. Те окачествяват „Митрофан и Дормидолски” като похватна комбинация между комедията „Ревизор” и повестта „О том, как поссорился Иван Иванич с Иваном Никифоровичом” на Гогол, пренесена на българска почва във времето на формиране на България.
Днес е наистина документално доказано, че главните герои на повестта Иван Аспазиевич Дормидолски и Митрофан Дакито имат съвсем конкретни прототипове – помощник-адвоката Иван Стоянов и члена на окръжния съд в Берковица Йордан Шишков от времето на Вазовото съдийство. Приликата е визуализирана дори със снимков материал.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания