Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Фейлетони
15-годишният юбилей на „Славянска беседа” в София
Страст
Малко сравнение
Освидетелствувание зъбите на посещающите черната джамия
До моята съотечественица г-жица Въса Пъцова
Миш-маш
Ех, че гуляй му дръпнахме!
Ами мен защо закачаш бе, Тодоре?
Дребни работи
Угасете свещите
Материальi для изучения болгарии
Депутат с побъркани местоимения
„Смерть оппозиции”
Вий знаете ли що значи амнистия? – провикна се умният Стоенчо Михайловски
Сеятели на рабски чувства
Разни хора, разни идеали
Тържеството на Велзевула
Разни „дреболии”
Occupatiunea Вulgariei de la аrмата nоsтrа
Един белгийски министър
Разни хора, разни идеали
Приятелски писма
По „изборите“ в Свищов
Добре сме си с турците, гледайте си кефа
Херострат II
Кандисахме!
И той ако не е симпатичен, артък...
„Полицията още отсега взема мерки”
Престъпления против избирателното право
Молитвата на Велзевула
Смиррно! Рота-а п'ли!
Македонският митинг
Списък на българските гении
Panem et circenses
Торжествующая Болгария
Избирателен закон
Отворено писмо до г. Велчо Велчев
Скромна лепта на общия жертвеник
Що значи: „Народът ликува”
И сега бият, брате мой
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Фейлетони
Фейлетони
Автор:
Константинов, Алеко

Добре сме си с турците, гледайте си кефа

Да не помислите някак си, че султанското благоволение е изчерпано. Тамам! Хич може ли то да се изчерпи, догдето българинът се въодушевлява от тия хрисими чувства, които тъй трогателно ги рисува умният в. „Мир”. За гърците – разбирам; за тях може да се изчерпи бащинското благоволение на негово величество, защото те се осмеляват да разсъждават и даже явно да симпатизират на движението на своите братя в Крит и отиват дотам – моля ви се! – да казват, че „тоя път Елада нямала да стои със сгърнати ръце, напротив, целият гръцки народ ще да скочи като един човек, за да помогне на братята си...” Последните думи с многоточието барабар са напечатани в „Мир”. Това многоточие се отнася и към някои наши луди-млади, през ума на които минува възмутителната идея да помогнат на своите угнетени братя. Угнетени? Кой е угнетен, българите? Има си хас! – „Преди всичко българите от княжеството са благодарни от васалството, в което Берлин ги тури срещу н. в. султана.” Че не е ли тъй, санким? Благодарни не, ами да е кабил да се сюнетишат, па и по една чалма отгоре. Туй – капитулации, туй – Санстефанска България, бошлаф. Само шарлатаните могат да се въодушевляват от подобни престъпни мисли. Българите са благодарни от васалството и „не мислят за неговото променение”. Че хич за мислене работа ли е бе, брате? По-добро от туй васално положение – здраве. Добре сме си ний с турците – гледайте си кефа.
– От друга страна, същите чувства се проявяват и в нашите братя във вилаетите, както и в техните представители вън от империята.
Колко мелаим казано! И тъй казано, щото неволно ще се възгордееш. Народ, въодушевен от чувствата, с които ни венчае „Мир”, не може да не спечели уважението на целия образован свят. Ний сме благоразумен и хрисим народ, у нас „сепаратическите чувства не са се никога проявявали в такава сила, в каквато те са съществували и съществуват у гърците...” Ваше величество! Гърците са бунтовници, а ний видиш ли колко сме кротки? – В нашите братя във вилаетите, както и в техните представители вън от империята... не се забелязва никакво интензивно чувство на отцепвание от империята, напротив, те не престават да засвидетелствуват своите чувства на вярност и преданост към султана...

Но не! Тука вече и сарказмите ще бъдат кощунство. Подчеркнатите думи, взети из уводната статия на в. „Мир” от 16 декември, са до такава степен възмутителни и тъй оскърбяват най-светите чувства на българския народ, щото могат да излязат само от перото на хора, нравствено окапали в сферата на лакейското раболепие, хора, които са в състояние с престъпно кикотение да поемнат от турчин и от шваба трийсет сребърника в замяна на всички идеали на българина... Туй за сведение на тия единици, които още могат да се мамят, че лакеите са в състояние да направят каквото и да било в полза на българщината.

София, 19 декември 1895 г.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания