Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене


 Превод
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 23.05.2019 
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим с... проблемите на щитовидната жлеза
Автор:
Гомез, Джоан

Въведение

Съпричастна съм към проблемите на хората с увредена функция на щитовидната жлеза, защото членове на моето семейство също страдаха от това заболяване. Първото нещо, което направих, когато станах лекар, беше да заведа майка си при специалист ендокринолог. Откакто помня майка си, тя имаше едва забележима изпъкналост отпред на шията, която излекувахме лесно. Много по-късно това явление се прояви и при дъщеря ми – като студентка взимаше изпитите си с лекота, но изведнъж започна да изостава и да се затруднява с усвояването на материала. По това време проявих задълбочен интерес към ролята на щитовидната жлеза и проблемът беше решен още при самото му появяване.
Не се изненадвайте, ако лекарят ви препоръча да си направите изследване на щитовидната жлеза. Вероятно сте отишли на преглед с надеждата да ви предпишат нещо ободряващо или лекарство, което да ви тонизира, защото се чувствате отпаднали, лениви, все ви е студено и като за капак имате и запек. Струва ви се, че всичко, с което се захванете, ви отнема два пъти повече време и усилия, отколкото обикновено. Ако резултатът от изследването е хипофункция на щитовидната жлеза, значи сте извадили късмет. Лечението се състои единствено в приемането на мънички бели таблетки, които допълват количеството хормон, произведено от собствената ви щитовидна жлеза. Хапчетата действат чудодейно и нямат странични ефекти. Постепенно ще се почувствате възродени и с течение на времето ще се отървете от онези нежелани няколко килограма, които и сами не знаете как сте качили. Хипофункцията на щитовидната жлеза е често срещано заболяване във всяка възраст, но зачестява с напредване на годините.
От друга страна, може да сте потърсили лекарска помощ за нещо съвсем различно – например проблеми с нервите. Ако се чувствате неспокойни през цялото време без видима причина, не можете да седите спокойно, най-дребното нещо ви вади от равновесие, страдате от сърцебиене и макар че апетитът ви е неутолим, упорито слабеете, имате основания за безпокойство. Понякога тези симптоми се проявяват след тежък стрес, но никой не знае защо изведнъж щитовидната жлеза започва да синтезира и да отделя повече от нормалното количество хормони. За щастие има редица медикаменти, с които лесно можете да възстановите нормалния си ритъм и организмът ви отново ще започне да функционира спокойно.
Ако пък се безпокоите за детето си, което по неизвестни причини изостава в растежа си в сравнение с другите деца или пък се източва прекалено бързо спрямо връстниците си и не се справя добре в училище, причината отново може да е в щитовидната жлеза.
Жените имат проблеми с щитовидната жлеза много по-често, отколкото мъжете или децата, и по някакво неписано правило хората, които страдат от това заболяване, обикновено са изключително сърдечни и чувствителни. Понякога дисфункцията на щитовидната жлеза излиза на бял свят чрез симптоми, които на пръв поглед нямат нищо общо с нея, например болезнена, нередовна или съвсем оскъдна менструация, проблеми със забременяването, трудно преглъщане, високо кръвно налягане и проблеми със сърцето. При някои възрастни хора всички тези симптоми също се повлияват от лечението, когато щитовидната жлеза отново заработи добре.
Само по себе си увеличението на щитовидната жлеза – когато тя става забележима отпред на шията – не е важно от медицинска гледна точка. В някои случаи, например по време на бременност, тази промяна може да се приеме за нормално временно явление. В останалите случаи се дължи на хипер- или хипофункция на щитовидната жлеза и изчезва с лечението й.
Какво да правите, когато ви е поставена диагноза заболяване на щитовидната жлеза? Особено когато жлезата ви е хиперактивна, това ви прави нервни и се тревожите в какво се състои лечението. Не бързайте да се притеснявате. Почти винаги става въпрос за приемане на таблетки. Понякога курсът на лечение трае кратко, но в случаите на понижена продукция на хормони – хипофункция на щитовидната жлеза – взимането на таблетки е постоянно. Подобрението не настъпва незабавно, но по правило в рамките на две седмици най-тежките симптоми на заболяването се повлияват благоприятно от лечението. След това най-важното е да се дозира правилно медикаментът. При хиперфункция на щитовидната жлеза по време на различните етапи на лечение се налага използването на различни медикаменти.
Както беше при мен, проблемите с щитовидната жлеза често се проявяват при членовете на едно семейство, но не задължително по един и същ начин. Обяснението е, че в по-голямата си част те се дължат на автоимунен процес – тялото допуска грешка и само реагира срещу себе си. Тъй като 90 на сто от заболяванията на щитовидната жлеза са лечими, не се притеснявайте, ако някой ваш роднина се разболее. Важното е да уведомите лекаря си за проблемите с щитовидната жлеза, дори и ако ви се струва, че симптомите нямат нищо общо с нея.
Понякога болните са затруднени да разберат обясненията на лекарите за болната им щитовидна жлеза. Ето защо с тази книга искам да споделя с вас цялата информация за заболяванията на щитовидната жлеза, от която вероятно ще се нуждаете, ако вече ви е поставена подобна диагноза. Постарах се да я представя на достъпен език и в съвсем осъвременен вариант. Надявам се, че това ще ви вдъхне увереност, ще ви окуражи да задавате въпроси и да извлечете най-голяма полза от обсъждането на заболяването с личния ви лекар. И преди всичко се надявам, че това четиво ще ви помогне да преодолеете излишните тревоги, защото с негова помощ ще узнаете за каква болест става въпрос и какво включва лечението й.
Послепис. Майка ми преодоля проблемите на щитовидната жлеза и живя до 95-годишна възраст, а дъщеря ми отдавна е в чудесна форма.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания