Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим с... проблемите на щитовидната жлеза
Глава 3. Хипофункция на щитовидната жлеза
Как да се ориентираме
Какво да правим
Причини за хипофункция на щитовидната жлеза
Вторичен хипотиреоидизъм
Лечение на хипофункцията на щитовидната жлеза
Субклиничен (скрит) хипотиреоидизъм
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим с... проблемите на щитовидната жлеза
Автор:
Гомез, Джоан
Глава 3. Хипофункция на щитовидната жлеза

Неприятното при хипофункцията на щитовидната жлеза е, че може и да не знаете за заболяването си. Хипофункцията на щитовидната жлеза означава, че не произвежда достатъчно хормони Т4 и Т3, които са необходими за функционирането на тялото и мозъка ви. Научното наименование на това разстройство е хипотиреоидизъм. “Хипо” произхожда от гръцки и означава “под”. “Хипер” означава противоположното, т. е. “над”. (Така хипертиреоидизъм означава хиперфункция на щитовидната жлеза.) Друг термин, който все още се употребява за понижена активност на щитовидната жлеза, е микседем. Въведен е от д-р Орд през 1877 г. и се дължи на оточността (едем) на кожата при това заболяване.
Хипофункцията на щитовидната жлеза е често явление, вероятно е много по-разпространено, отколкото се диагностицира. Тръгнете да пътувате с автобус или влак и със сигурност ще видите поне един човек с хипотиреоидизъм. Поне петдесет пъти по-вероятно е да е жена, а не мъж, и тя ще е между тридесет и шестдесет години. Депресията често съпътства заболяването и хипотиреоидизмът обикновено се прокрадва толкова бавно, че си мислите, че просто сте си такива или че всичко се дължи на възрастта.
Сър Уилям Гъл, лекарят на кралица Виктория, който пръв свързва щитовидната жлеза с някои странни промени, засягащи дамите около менопаузата, описва една от своите пациентки през 1873 г. така: “След менопаузата мадам Б. малко по малко стана апатична и напълня значително. Промените протичаха бавно от година на година, лицето є се промени и от овално стана кръгло, заприлича на изгряваща луна по време на пълнолуние, гласът є стана гърлен, а ръцете – особено широки и месести.”
Въпросната мадам Б. не се е събудила една прекрасна сутрин с подпухнало лице, както се случва например при заушки. Промените, дължащи се на хипофункция на щитовидната жлеза, са така постепенни, че семейството ви и дори вашият лекар може да не осъзнаят какво се случва. Понякога е по-вероятно заболяването да бъде открито от лекар, когото не сте посещавали преди това.

Когато Филис беше на посещение при майка си, която лежеше в болница с диабет, тя си побъбри с ординатора. За нейна изненада той искрено се поинтересува за здравето є, вместо да попита за състоянието на майка є. Беше забелязал, че Филис е станала пълничка, леко се задъхва и има някои от външните белези на хипотиреоидизъм.

Но, предполагам, за всички е ясно, че от нас зависи да съобщим на лекарите си за всяка промяна, включително и за незначителните, която настъпва с нас, независимо доколко нормални се смятат те за дадена възраст. Изключително важно е навреме да се установи недостатъчната функция на щитовидната жлеза, за да се предприеме веднага адекватното лечение.
Например, ако ви се струва, че кожата ви става малко по-плътна и жълтеникава, увеличили сте теглото си с няколко килограма, без да ядете повече, всяко нещо ви коства усилие, не приемайте, че сами сте си виновни. Една от причините за този подмолен начин, по който проблемите, предизвикани от недостатъчната продукция на щитовидната жлеза, завладяват организма ви, е, че жлезата се бори да функционира въпреки затрудненията и усилията, които полага, я изтощават. Друга причина е значителният резерв от йод и отчасти вече произведените и складирани в нея хормони.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания