Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Кликни, за да купиш.
   Източник: Тодор Живков - мит и истина  

Излишен лукс

Фердинанд Сакскобургготски царува 32 години, а наследникът му Борис III – 20. През царственото си половин столетие двамата монарси не проявяват особена инициатива към изграждането на резиденции. Затова и недвижимите имоти на Кобургите могат да се изброят на пръсти: Врана, Кричим, Долна баня, Чамкория… Издънката им Симеон обаче ламти за повече и повече – поиска дори и в. Мусала (“Когато най-високият връх на Балканския полуостров може да бъде частна собственост – отронва с болка поетът Любомир Левчев, – чувствам се унижен и ограбен”).
При управлението на Т. Живков нещата с резиденциите стоят съвсем различно. Но при липса на други примери на ХI сесия на Народното събрание (декември 1989) генерал Славчо Трънски язвително пита: “А колко има нашият цар, когото сме направили Герой на България и на социалистическия труд?“
И сам си отговаря: “Сега Тодор Живков има не по-малко от 30 резиденции”.
Със започване на съдебното разследване срещу Т. Живков в печата се появяват провиненията му, както са в обвинителния акт. В него обаче не се споменава за злоупотреба с резиденции. Един журналист все пак зачеква този въпрос: “Господин Живков, какъв спомен пазите за резиденциите си от едно време?”
Едва ли журналистът е предполагал, че с въпроса си ще сложи пръст в раната. Защото Живков започва да нервничи. Като обигран човек обаче запазва привидно спокойствие и прехвърля “изсипаните камъни” в градината на предшественика си.
– Не знам какъв е вашият повод да питате за бившите резиденции, но те са строени по времето на Вълко Червенков.
– И в Правец ли? – чува съответната реплика.
– В Правец е по мое време, но не по моя инициатива, а по решение на Политбюро...
Този “шлагер”, че не лично той, а висшето партийно ръководство е вземало решенията, е познат на читателя. Затова продължава да държи “на мушката” Червенков:
– ... така че по мое време може да се говори за поддържане на тези т. нар. резиденции, но те са строени по времето на Червенков.
Живков публично тиражира една голяма лъжа. Противно на него, тогавашният главен прокурор твърди друго: резиденциите са строени “по негово решение”.
За последните 25 години от управлението му са построени около 21 резиденции. Истинският “строителен бяс” – твърди началникът на стопанския отдел на УБО о.з. полк. Анчо Бекяров – започва след 1970-а. “Външен дразнител” се оказва Николае Чаушеску, който, макар да идва по-късно на власт, изпреварва българските властници с цели гърди: построява превъзходни дворци и резиденции. Налага се УБО да проучи опита му, като периодично изпраща строителни специалисти да се поучат от неговото “чудо”.
Така и у нас започват да никнат десетки строителни обекти за правоимащи: Банкя, Сандански, Перла, Правец, Арбанаси, Златни пясъци, Шабла... И, разбира се, Бояна, най-скъпата по замисъл и изпълнение, с която се гордее в беседа пред студенти, без да му мине на ум, че те могат да я свържат с кралете Луи и Френската революция: “На Запад я наричат “социалистическия Версай”.
Живков твърди, че по негово време резиденциите са стопанисвани разумно, а премълчава, че някои от тях са построени на места, където не могат да се използват рационално. Вярно е, че те не само са строени, а и поддържани от УБО (както тези на царя от интендантството), но се правят високи разходи за съществуването им. Само за 14 от резиденциите – твърди тогавашният главен прокурор Евтим Стоименов – са изразходвани по 5 милиона годишно.
Зимната резиденция в Сандански например, кацнала върху едно от най-красивите кътчета на страната (с плувен басейн с олимпийски размери, игрище за тенис, градина с над 600 дка, 4 президентски спални и разкошна трапезария) Живков използва само два пъти годишно. И винаги сам.
Минаващият през България (1997) тайландски бизнесмен Байок се захласва от архитектурата на резиденцията в Арбанаси. Разбрал, че тя е била на бившия държавен глава, притежателят на 10 топхотела в Тайланд се учудва от нецелесъобразността на разхищенията. “Искате да кажете, че толкова средства и лукс са хвърлени само за 25 души?” И чужденецът отсича: “Не може да бъде!”

     
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания