Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 21.05.2019 
Кликни, за да купиш.
   Източник: История на България  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ИСТОРИЯ > История на България

БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

Един от най-забележителните български манастири. Разположен в Родопите на 11 км южно от Асеновград. Основан от Г. Бакуриани през 1083 под името "Св. Богородица Петричка". Манастирът преминавал периодически във владение на Византийската империя и на България. В границите на българската държава останал трайно при цар Калоян (1197-1207) и цар Иван Асен II (1218- 1241). Б.м. се радвал на особеното покровителство на цар Иван Александър (1331-1371).
След завладяването на България от османските турци манастирът останал незасегнат и през XVII в. достигнал голям разцвет. Най-старият исторически паметник е костницата, която единст-вена е запазена от първоначалния манастирски комплекс и е служила за гробница. Най-ранните фрески в тази гробница датират от XI-XII в. Те са допълнени през XIV в., когато в манастира бил изписан ктиторски портрет на цар Иван Александър.
Всяка следваща епоха внасяла своя дял в художественото оформление на манастирския комплекс. Черквата "Свети Архангели" е двуетажна и е изградена през XIII-XIV в., а главната манастирска черква "Св. Богородица" е кръстокуполна и е построена в началото на XVII в. (1604).
В южния двор на манастира се намира черквата "Св. Никола", която била изписана от големия възрожденски иконописец Захарий Зограф. Тук, наред с пор-третите на игумена и проигумена на черквата, той е нарисувал и своя портрет. Пак в южната част на манастира се намира и трапезарията, в средата на която е поставена каменна маса с надпис от 1601. Стените и сводът на трапезарията са богато украсени със стенописи, също от началото на XVII в. (1603).
В Б.м. е уреден богат музей, в който се пазят изключително ценни предмети - икони, златарски изделия, църковни принадлежности и пр.
В него през 1971 е погребан патриарх Кирил.

   Последна актуализация: 29.11.2003  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания