Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 21.05.2019 
Кликни, за да купиш.
   Източник: История на България  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ИСТОРИЯ > История на България

РИЛСКИ МАНАСТИР (манастир "Св. Иван Рилски")

Български манастир, построен на мястото на стара постница през 927-941 от Иван Рилски или според някои автори - от негови ученици, в Рила планина, край Рилска река. Даряван щедро от българските царе Иван Асен II и Калиман I. Цар Иван Шишман (1371-1393) издава на 28 септември 1378 хрисовул, подписан и подпечатан със златен печат, с който давал на манастира като феодални владения 20 села заедно със землищата им.
В двора на днешния манастир през 1335 е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Още с основаването си става книжовно и просветно средище. През Възраждането в него съществувало училище. Голяма педагогическа дейност в него развил Неофит Рилски. Манастирът давал подслон на В. Левски, Ильо войвода, Г. Делчев, П. Яворов и др.
Р. м. е неподражаем паметник на българската култура. Значително постижение на архитектурата са не само главните корпуси и съборната черква, но и манастирската магерница. На външното великолепие съответства и високохудожествената украса в храма и параклисите с иконостас, фрески и дърворезба. Тъй като липсват подписи под стенописите в манастирския комплекс, единствено по стила на изписването и по споменаването им в манастирската кондика можем да съдим за авторите им - Ст. Доспевски, Т. Вишанов, Д. Молеров и др. През 1778 станал жертва на стихиен пожар. Възобновен през 1784, значителна част от него е опожарена отново през 1833.
Днес ансамбълът на Р. м. обхваща територия от 8800 кв. м, от които 5500 кв. м застроена площ. Манастирските крила, изградени по различно време на четири и пет етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.
През 1961 Р. м. е обявен за Национален музей "Рилски манастир", през 1976 - за Национален исторически резерват, а от 1983 е под егидата на ЮНЕСКО. В Р. м. се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV-XIX в., а в музея - много старинни предмети - черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

Рилският манастир
Ктиторите на Рилския манастир Тодор Доганов и майка му Рада ­ стенопис от З. Зограф
   Последна актуализация: 29.11.2003  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания