Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 14.07.2019 
   Към научнопопулярни публикации   Източник: Научнопопулярна хроника  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - НАУКИ > Биология
  - ЖИВОТИНСКИ И РАСТИТЕЛЕН СВЯТ > Животни

Червеи живеят на рекордно голяма дълбочина

 

Американски учени откриха червеи, които живеят на 1,3 км под земната повърхност. Червеите са наречени Halicephalos mephisto в чест на Мефистофел. Описанието на многоклетъчните организми, живеещи на най-голяма дълбочина, е публикувано в сп. "Нейчър".
"Искахме да наречем статията "Червеи от Ада", но от "Нейчър" отказаха " - казва ръководителят на изследването Тълис Онстот.
Онстот и колегите му търсят подземен живот от 15 години в дълбоки мини в Република Южна Африка, които се спускат на повече от 3 км под земята. Те и други екипи установиха, че животът съществува на големи дълбочини, като едноклетъчни организми се срещат на няколко километра под повърхността. Някои от тях живеят при наистина екстремни условия. През 2008 г. бяха открити едноклетъчни на 1,5 км под морското дъно, които живеят при температура от 60 до 110 градуса Целзий.
H. mephisto обаче е многоклетъчен. Дължината му е 0,5 мм. Живее в изпълнени с течност пукнатини в скалите, където се храни с бактерии. Възпроизвежда се безполово.
"Това е все едно да намериш Моби Дик в езерото Онтарио” – каза Онстот. „Той е 10 милиарда пъти колкото бактериите, с които се храни".
Учените открили червеите в мината Беатрикс. Следи от тях в повърхностните води или почви няма. Това говори, че те се срещат само в дълбоките процепи.
Химическият анализ е разкрил, че водата, в която живее H. mephisto, е поне от 2900 години.
Откритието ще насърчи учените да разширят търсенето на подземен живот и да очакват негови по-сложни форми. Фактът, че нематодите са многоклетъчни, открива и нови възможности в търсенето на извънземен живот, каза Майкъл Майер от НАСА. Специалистите досега приемаха, че организмите, които евентуално могат да живеят под повърхността на планети като Марс, могат да бъдат само едноклетъчни.

 Източник: ВВС

   Последна актуализация: 29.06.2011  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания