Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 19.06.2019 
   Към научнопопулярни публикации   Източник: Научнопопулярна хроника  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - НАУКИ > Науки за Земята
        

Спорове за връзката климат-циклони

Климатолози спорят дали глобалното затопляне причинява по-силни бури – дебат, който става болезнено актуален след циклона, ударил Мианма – точно преди да стигне сушата той рязко повиши силата си от категория 1 на категория 4. Подобно явление не се наблюдава за първи път – през 2005 ураганът Катрина порази САЩ, а през 2007 Арабският полуостров пострада от супер-циклона Гону. Но дали тези събития – отнели много човешки животи и причинили големи материални щети – да свързани?

Този въпрос предизвиква големи спорове сред климатолозите. Експертите са съгласни, че едно изолирано климатично събитие не може да се свърже с промяна в климата, която е дългосрочен модел, траещ десетилетия или векове. „Едва в дългосрочен план можете да имате перспектива, която да ви позволи да определите дали такова събитие е част от по-голяма тенденция”, казва френският изследовател Ерв Ла Трю, участвал в разработката на важния доклад на ООН за промените в климата.

Но някои експерти считат, че вече има достатъчно ясни доказателства за възможна тенденция – бурите стават по-силни като резултат от глобалното затопляне, което повишава температурата на океаните.

Един от най-уважаваните изследователи е Кери Имануел от Технологичния институт на Масачузетс. Според неговите изчисления силата на тропическите циклони се е удвоила от 1950г. насам. Най-голямо е увеличението през последните три десетилетия.
Но според други учени подобна преценка е прибързана и все пак за придобиване на ясна картина са необходими дългосрочни исторически данни.

Трябва да се отбележи, че освен усилващите се бури, сред причините големия брой жертви е и фактът, че много хора се заселват в уязвимите крайбрежни зони.

Източник: AFP

   Последна актуализация: 11.08.2008  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания