Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 22.04.2019 
Кликни, за да купиш.
   Източник: Енциклопедия А-Я  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ИСТОРИЯ > Средновековна и нова история

КАЖИМЕЖ (Kazimierz)

Владетели на Полша и на Литва:
1) Кажимеж I Възстановител (Kazimierz I Odnowiciel) (1016–58) – полски княз (1034–58); от династията Пясти. Възкачва се на престола в период на упадък на Полша. Изгонен е (около 1034) от страната; с помощта на германския император Хайнрих III се завръща (около 1038) и започва борба за обединяване на полските земи – връща си отцепилото се Мазовше (1047) и завзетата от Чехия Силезия (1054). Утвърждава независимостта на полската църква.
2) Кажимеж II Справедливи (Kazimierz II Sprawiedliwy) (1138–94) – полски княз (1177–94); от династията Пясти. Пропуснат в завещанието на Болеслав III Кривоусти, Кажимеж II завзема престола след бунт срещу Мешко III. Кажимеж II е свързан с духовенството и със светската аристокрация и им предоставя привилегии. Присъединява Мазовше и Куяви след смъртта на Лешек, сина на Болеслав III. Без успех участва в борбата за власт в Галицко-Волинското княжество.
3) Кажимеж III Велики (Kazimierz III Wielki) (1310–70) – полски крал (1333–70), последният владетел от династията Пясти. Ползва се с подкрепата на Папството и е в съюз с Унгария. Прекратява войната с Тевтонския орден. След арбитраж на краля на Унгария Карл Роберт и на краля на Бохемия Ян Люксембургски Полша получава териториите Куяви и Добринска земя, Тевтонският орден – Поморието. Кажимеж III използва, че решението не е потвърдено от папата и подава жалба до папския съд, който присъжда на Полша парична компенсация и Поморието. Първоначално е в съюз с Бохемия, но по-късно загубва (1348) Силезия. Присъединява областта Куяви, завзема Галиция, част от Волин и Подолие (1340–52) и обединява по-голямата част от полските земи. Засилва позицията на краля в държавата. Унифицира и кодифицира правната система, провежда финансова реформа С кралски статут от 1347 превръща Полша в съсловна монархия. Развива строителството, разцвет на полската култура – основава (1364) университета в Краков.
4) Кажимеж IV Ягелончик (Kazimierz ІV Jgellończyk) (1427–92) – литовски княз от 1440, полски крал от 1447; от династията Ягелони. Син на Владислав II Ягело, брат на Владислав III Варненчик. По молба на Прусия започва Тринадесетгодишната война 1454–66 с Тевтонския орден, която приключва с Торунския мир 1466, според който Тевтонският орден става полски васал. Кажимеж IV възстановява авторитета на кралската власт и същевременно увеличава правата на шляхтата, която започва да играе първостепенна роля. Осигурява на синовете си короната на Бохемия (1471) и на Унгария (1490).

   Последна актуализация: 15.09.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания