Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Към Таблици   Източник: Енциклопедия А-Я  

ПРИРОДНИ АМИНОКИСЕЛИНИ (към статия АМИНОКИСЕЛИНИ )

Вид на аминокиселината Име Откривател; източник, от който е изолирана; година на изолирането Продукти с най-високо съдържание и съдържание (%)
Алифатни неутрални глицин А. Браконо; от коприна; 1820

фиброин на коприна (43,6 %), желатин (25,7 %)

аланин Вайл; от фиброина на коприната; 1888 фиброин на коприна (29,7 %)
валин* Гроуп-Безане; от животински жлези; сухожилия на бик (17,4 %), аорта на бик (17,6 %)
левцин* Ж. Пруст; от извара; 1819 царевица (19,0 %), пепсиноген на свиня (20 %)
изолевцин* П. Ерлих; от паточно масло; 1904 белтък на овес (4,3 %)
Алифатни хидрокси-аминокиселини серин Крамер; от копринения клей; 1865 фиброин на коприна (16,2 %), трипсиноген (16,7 %), пепсин (12,2 %)
треонин* Х. Розе и др.; от фиброин; 1935 кератин на човешка коса (8,5 %), яйчен белтък (10,5 %)
Сяросъдържащи аминокиселини цистеин Е. Бауман; чрез редукция на цистин;1884 кератин на косми (14,4 %), кератин на пера (8,2 %), кератин на вълна -11,90%
метионин* Мюлер; от казеин; 1921 овалбумин (5,2 %)
Базични аминокиселини пролин Е. Фишер; от казеин; 1901 казеин (10,6 %), желатин (16,3 %)
лизин* Дрексен; от казеин; 1899 меоглобин от кон (15,5 %), b-лактоглобулин (12,6 %)
аргинин Е. Шулце и др.; от прорастъци на лупин; 1886 желатин (8,3 %), хистон от черен дроб на плъх (15,9 %)
хистидин* А. Косел; от стурин; 1896 хемоглобин (7 %)
Киселинни аминокиселини и полуамиди аспарагинова киселина Ритхаузен; от бобови растения; 1868 еластин (12,0 %), глобулин (10,3 %)
аспарагин Л. Воклен и П. Робике; от аспержи; 1806
глутаминова киселина Ритхаузен; от бобови растения; 1866 глиадин от пшеница (39,2 %), глиадин от ръж (37,7 %), царевица -22,90%
глутамин Е. Шулце; от захарно цвекло; 1877
Ароматни фенилаланин* Е. Шулце и Барбиери; от прорастъци на лупин; 1879 серумен албумин (7,8 %), g-глобулин (4,6 %), овалбумин (7,7 %)
тирозин Ю. фон Либих; от сирене; 1879 фиброин на коприна (12,8 %), папаин (14,7 %)
триптофан* Ф. Хопкинс и Кол; от казеин; 1901 лизозим на яйце (10,6 %), a-лакталбумин (7,0 %)
*Отбелязаните аминокиселини са незаменими и жизненоважни за живите организми.
   Последна актуализация: 15.09.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания