Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Към Мултимедийни галерии  
   Към приложение Цивилизация  
Източник: Енциклопедия А-Я  

Храмове на източни религии


Боробудур. Храмов комплекс в Индонезия, едно от най-големите будистки светилища в света. Построен е през 8-9 век. Планът на комплекса възпроизвежда будисткия модел на света. Погледнат отгоре, той представя свещения символ - мандалата.
Виж Боробудур"Ангкор Ват". Най-големият храм в Ангкор, Камбоджа. Обхваща площ от 1,95 km2. Посветен е на индуисткия бог Вишну и едновременно храм и гробница. Стените са покрити с високохудожествени релефи и скулптури.
Виж Ангкор

Швезигон. Главният и най-голям храм в древната столица на Бирма Паган. Построен е през 11 в. В центъра на храмовия комплекс се издига ступа, обкръжена от множество каменни и дървени постройки, храмове и павилиони с различно предназначение.
Виж Паган

Храмът на небето в Пекин. Построен е през 1420-1530 (преустроен през 18-19 в.) в южната част на Външния град. Представлява ансамбъл от сгради, разположени в една ос - Храм на молитвата за урожай, Храм на Небесния свод и Олтар на Небето, развит на площ от 280 ha. Архитектурата на отделните храмове и на целия комплекс е свързана с древната китайска космогония и символизира съюза между Небето и Земята.Храмът "Тодаиджи" в Нара. Издигнат е през 8 в, когато градът е бил столица на Япония. Известен е с огромната бронзова статуя на Буда, която се пази в него - една от най-големите в света (височина 22 m).


Голямата ступа в Санчи. Най-древният будистки храм в Индия. Построена е през 3 век пр. Хр., преустроена през 2 - 1 век пр. Хр. Заобиколена е с масивна каменна ограда. Вратите
и, ориентирани по четирите посоки на света, са богато украсени със скулптури - забележително постижение на древноиндийската архитектура.
Виж Санчи


   Последна актуализация: 15.12.2002  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания