Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Към Мултимедийни галерии  
   Към приложение Цивилизация  
Източник: Енциклопедия А-Я  

Християнски храмове


"Света София" в Истанбул. Главният храм на Византийската империя, построен през 532-537 от Исидор от Милет и Антимий от Трал в столицата Константинопол. Храмът оказва голямо влияние върху архитектурата на Европа и Близкия Изток.
Виж "Света София"

"Нотър Дам дьо Пари". Готическа катедрала в Париж, на остров Сите. Строена е от 1163 до 1257, по-късно преустроявана и достроявана. Скулптурите по фасадата са едни от най-добрите средновековни произведения.
Виж "Нотър Дам дьо Пари"

Катедралата в Пиза. Катедралата "Санта Мария Маджоре" е част от архитектурен ансамбъл, който включва освен петкорабната базилика (1063-1160), баптистерий и кула камбанария - прочутата наклонена кула на Пиза (1174-1372).
Виж Пиза
"Сейнт Пол" в Лондон. Катедралата е построена през 1675-1710 (архитект Кр. Рен) на мястото на стара едноименна църква, която e изгоряла през 1666. Храмът е с колосални размери (височина 111 m) и дълго време остава най-високата сграда в Лондон.
Виж "Сейнт Пол"
"Василий Блажени" в Москва. Храмът е построен през 1555-60 на Червения площад. Има усложнен план, живописна полихромна фасада (съчетание на червена тухла с бял камък) и динамичен образ, който се променя според мястото, от което се наблюдава храмът.
Виж "Василий Блажени"

 


Миланската катедрала. Намира се в центъра на Милано. Строена е около 550 години (от 1386 до 1906). Смята се за най-добрия образец на италианската готика и за най-голямата сграда в света, построена от мрамор. Украсена отвън и отвътре с около 3 500 мраморни статуи.


"Санта Мария дел Фиоре". Катедрала във Флоренция. Строена е от 1296 до 1471. В строителството участват архитектите А. ди Камбио, Дж. ди Бондоне, Фр. Таленти и Ф. Брунелески (изгражда купол с огромни за времето размери и смело конструктивно решение). Куполът на катедралата бележи началото на нова епоха в архитектурата - Ренесанса.
Виж Брунелески

"Сан Пиетро" във Ватикан. Църквата е построена през 1506-1614, според предание на мястото на римски цирк, на чиято арена е бил разпънат свети Петър. Има площ 15 160 km2, височина - 132,5 m; най-обширната църква в християнския свят (до 1990). Бароков площад с елипсовидна форма, заобиколен с тържествена колонада, води към входа на храма.
Виж "Сан Пиетро"

"Свети Вит" в Прага. Готическата катедрала се издига в центъра на Храдчани. Строителството продължава векове (10 век - стара църква, от 1344 започва строителството на днешната, което продължава до 19 век). Богата украса с каменна резба, мозайки, скулптури. В катедралата са погребани чешките крале.
Виж Храдчани


Софийски събор в Новгород. Построен е през 1045-50. Паметник на древноруската каменна архитектура.
Виж Софийски събор

"Сан Марко" във Венеция. Днешната сграда, построена през 1073-93, заменя изгорелия при пожар храм от 9 век, издигнат в центъра на града, върху гробницата на свети Марко - покровител на Венеция. Богата украса от мозайки, скулптури, резба. В интериора се намира т. нар. Златен олтар, донесен от Константинопол - шедьовър на византийското изкуство.
Виж "Сан Марко"


   Последна актуализация: 15.12.2002  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания