Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Към Мултимедийни галерии  
   Към приложение Цивилизация  
Източник: Енциклопедия А-Я  

Храмове на древни култури

Храмът на Амон в Карнак. Древноегипетски храм на територията на Тива (днес в Египет), построен през 16-12 в. пр. Хр. Част от най-големия храмов ансамбъл в Древен Египет. Свързан с алея на сфинксовете с храма на Амон в Луксор
Виж Луксор, Карнак.

Храмът на Амон в Луксор. Древноегипетски храм на територията на Тива (днес в Египет), построен през 15-13 в. пр. Хр. Част от най-големия храмов ансамбъл в Древен Египет. Свързан с алея на сфинксовете с Карнак. През 19 в. единият от двата обелиска пред входа на храма е откаран в Париж и днес стои на площад "Конкорд".
Виж Луксор, Тива, Карнак

 


Партенон. Най-значителният древногръцки паметник от класическия период. Издигнат на Акропола в Атина през 447-438 пр. Хр. от архитектите Иктин и Каликрат.
Виж Партенон


Пергамският олтар. Издигнат през 180-160 пр. Хр. в град Пергам (днес до град Бергама в Турция). Посветен на Зевс. Известен с Големия фриз с релефи на тема битката на боговете с гигантите. Днес се съхранява в Пергамон музеум в Берлин.
Виж Пергам

Ерехтейон. Вторият по значение древногръцки храм на Акропола в Атина. Построен през 421-406 пр. Хр. вероятно от Мнезикъл. Известен с елегантния си портик с 6 кариатиди.
Виж Ерехтейон

 


Пантеон. Древноримски храм, посветен на всички богове. Построен около 125 г. в Рим. Изчистеният план и архитектурният образ стават обект на подражание в следващите векове.
Виж Пантеон

Храмът "Кукулкан" в Чичен ица. Главен храм на толтеките, посветен на Пернатата змия - Кукулкан. Построен през 10-13 век. Ориентиран по четирите посоки на света. В плана му са закодирани астрономичните и математичните познания на маи и толтеки.
Виж Чичен ица


   Последна актуализация: 15.12.2002  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания